Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ως πλατφόρμα ανάπτυξης της συνδεσιμότητας, της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας

Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ως πλατφόρμα ανάπτυξης της συνδεσιμότητας, της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ως πλατφόρμα ανάπτυξης της συνδεσιμότητας, της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας
 
Θεσσαλονίκη, 30/06/2022
 
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου, με θέμα «Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ως πλατφόρμα ανάπτυξης της συνδεσιμότητας, της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας» το οποίο διοργάνωσαν οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας «Ε.Ο.Ε.Σ. ΕΛΙΚΑΣ», «Ε.Ο.Ε.Σ. – Αμφικτυονία» και «Ε.Ο.Ε.Σ. Εύξεινη Πόλη» μαζί με τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την  Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, στο κτίριο της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ.
 
Κυβερνητικά και Κοινοβουλευτικά στελέχη της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», Υπουργοί, Βουλευτές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πολωνίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg, συνέδραμαν στις εργασίες του Συνεδρίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ουσιαστικής και τυπικής συμμετοχής της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», αλλά και της ανάγκης για μία πιο στενή, συνεχή και προσανατολισμένη συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών των Βαλκανίων.
 
Με αυτά τα συμπεράσματα ως δεδομένα, ανοίγουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από την υλοποίηση του έργου του αυτοκινητόδρομου Via Carpathia, το οποίο συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Βαλτικής Κλαιπέντα μέσω των Ανατολικών Βαλκανίων και της Πολωνίας.
 
Ο «Ε.Ο.Ε.Σ. ΕΛΙΚΑΣ» σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχίσουν να είναι αρωγοί στην ενίσχυση της διαπεριφερειακής/διασυνοριακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Αθήνα, Artur Lompart, και ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος του ΕΟΕΣ ΕΛΙΚΑΣ, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών μπορεί να έχει μόνο θετική ανάγνωση καθώς αναδεικνύει τη σημασία της έντασης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ανατολικό της άξονα φιλοδοξώντας να ενώσει τις τρεις θάλασσες: τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική. Η θετική της ανάγνωση απαντάται και στην τριπλή της στόχευση: τις μεταφορές, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επικεντρώθηκε σε δυο ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας ξεκινώντας με τη Via Carpathia, τον οδικό άξονα που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα διαπερνά τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που εντάχθηκαν στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και θα καταλήγει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έργο το οποίο θα συμπληρώσει λειτουργικά και θα
ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, με προφανή οφέλη στην κινητικότητα των πολιτών, το εμπόριο και γενικότερα την οικονομία καθώς και τον οδικό τουρισμό. Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε επικεντρώνεται στη θέση της χώρας μας έναντι της Πρωτοβουλίας, όπως αυτή εκφράσθηκε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας τον προηγούμενο χρόνο στη Σόφια, και αφορά στην επιθυμία της μετατροπής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών σε αυτή των Τεσσάρων Θαλασσών με τη συμμετοχή και της χώρας μας. Επίσης, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Πολωνίας Paweł Jabłoński.
 
Πληροφορίες για την «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών»
 
Με πρωτοβουλία της Κροατίας και της Πολωνίας από το 2016, έχει συγκροτηθεί η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (3SI Initiative), γνωστή και ως Πρωτοβουλία Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας, ή απλά οι Τρεις Θάλασσες. Πρόκειται για ένα φόρουμ που αποτελείται από 12 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά μήκος ενός άξονα βορρά-νότου από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αδριατική Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. 
 
Η Πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός περιφερειακού διαλόγου για διάφορα ζητήματα που επηρεάζουν τα κράτη μέλη, τα οποία είναι: η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
 
 
 
Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση.
__________________________________
 

Σχετικές Αναρτήσεις: